2010. december 17., péntek

LEGJOBB FILM

FŐESÉLYESEK
  1. The Social Network (A közösségi háló)

      David Fincher legújabbja egyelőre toronymagasan vezet, jelölése garantált, győzelme igen valószínű.  
       
  2. The King's Speech (A király beszéde)

      Brit film a legjobb fajtából : érdekes, humoros, megható. A legtöbb fontos  kategóriában jelen lesz, így a 3 színész és a rendező is komoly elismerésre számíthat.  
       
  3. Black Swan (Fekete hattyú)

      Azt mindenki sejthette, hogy Darren Aronofsky (A pankrátor, Rekviem egy álomért) remek filmet fog rendezni, ám ez sem most, sem a múltban nem volt garancia legjobb film-legjobb rendező jelölésekre, díjakra. Idén azonban úgy tűnik fordul a kocka, és Aronofsky egyedi látásmódját végre elismeri az Akadémia.
  4. Inception (Eredet)
      A filmet szerették a kritikusok, rengeteg pénzt hozott, tele van szakmailag elismert sztárokkal, ráadásul író-rendezőjének tartozik az Akadémia, aminek elnöke nyilvános interjúban ismerte el, hogy A sötét lovag  mellőzése (Nolan 2008-as filmje) az egyik fő ok volt arra, hogy a legjobb film kategóriát kibővítették 10 jelöltre. Történt ugyanis, hogy a legújabb Batman-film kasszát robbantott (minden idők harmadik legnézettebb filmje az amerikai mozikban inflációt nem számítva), a kritikusok üdvrivalgásban törtek ki, a legfontosabb előfutárok jelölték, az Akadémia 8 (!) Oscar díjra jelölte DE a fő kategóriákból az egyértelmű előjelek ellenére is kimaradt. A nagyközönség - aki a filmet oly sikeressé tette -  pedig egyáltalán nem díjazta ezt a kellemetlen meglepetést, így idén szinte kizárt, hogy az Akadémia megpróbálna még egy Nolan-kosarat véghez vinni.
  5. The Fighter
      Az utolsó pillanatban jött, látott és a top5-ből sikeresen kirúgdosott jó néhány filmet, amik már hónapokkal korábban főesélyesnek számítottak. A The King's Speech-hez hasonlóan sokat dob a latba, hogy ennek a filmnek is 3 bitangerős színészi alakítása indul  nemcsak a jelölésekért, de a győzelmekért is.
MÉG VERSENYBEN
  1. 127 hours (127 óra)
      Remek film, a jelölést minden bizonnyal megkapja, a kérdés, hogy az ismét briliáns munkát végző Danny Boyle-nak sikerül-e beverekednie magát a legjobb rendező kategóriába. Egyébiránt a film főszereplője – és szinte egyetlen szereplője – James Franco az év egyik legjobb alakítását nyújtotta.
  2. True Grit (A félszemű)
      Az Akadémia imádja a Coen testvéreket, alig három évvel ezelőtt külön-külön három Oscar díjjal jutalmazta őket, tavalyi filmjük pedig legjobb film-legjobb forgatókönyv jelöléseket kapott, habár nem sok port kavart az év során. Idén megint nagy filmet csináltak, ami számos kategóriába kerülhet be gond nélkül, így többek között a tavalyi győztes Jeff Bridges is ismét a jelöltek között találhatja magát, és egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy a kötelező Coen-forgatókönyv nomináción és legalább 3-4 technikai kategórián kívül, az újonc Hailee Steinfeld-ről sem fog elfeledkezni az Akadémia.
  3. The Kids are all right
      A vígjáték a kategóriában, habár a műfaji besorolás szerintem megkérdőjelezhető, mindenesetre szinte biztos, hogy legjobb film díjat fog nyerni a Golden Globe-díjkiosztón és a Színészegyesület (SAG) is nagyon szerette a filmet, ami mindig sokat dob a latba, tekintve, hogy a SAG-tagok döntő része Akadémiai szavazó tag is egyben.
  4. The Town (Tolvajok városa)
      Ben Affleck sikeresen bizonyította, hogy nem a véletlen műve volt remek első rendezése (Hideg nyomon) három évvel ezelőtt. Idén is egy kiváló filmet tett le az asztalra, ám ezúttal már valószínűleg az Akadémia sem fog elfeledkezni az alkotásról. Affleck-nek  valószínűleg még jó néhány tiszteletkört kell futni az elkövetkező években, mielőtt rendezői Oscar-jelölést kapna, de filmje ennek ellenére jó eséllyel indul a fő kategóriában, ami mindenképpen szép teljesítmény. Ha az Akadémia bármi okból kifolyólag nagyon felkapná a filmet, akkor azonban a sztár George Clooney-módra akár három jelölést is kaphat idén (férfi főszereplő, rendező, adaptált forgatókönyv).
  5. Toy Story 3 (Toy Story 3)
      A kritikusok szerint az év legjobb filmje, nyerni azonban nem fog : alapjáraton az se segít, hogy korán mutatták be, de ami kizárja a győzelmet az a következő három faktor : 1. animációs film és bizony megvan a saját kategóriája, ahol nyerhet 2. folytatás, azokat pedig nagyon ritkán díjazza az Akadémia (A király visszatér és A keresztapa II a kivételek) 3. rendezői jelölésre nincs esélye, anélkül pedig legjobb film-győzelem se lesz, legalábbis eddig csak egy filmnek sikerült (Miss Daisy sofőrje) az Oscar 82 éves történelme során.
  6. Winter's Bone
      Egyelőre jól teljesít, de végeredményben lehet, hogy kis filmnek bizonyul majd a megannyi kasszasikerrel, sztárral és sztárrendezővel szemben.
  7. Rabbit Hole
      A kritikusok szeretik, Nicole Kidman pedig szinte biztos, hogy bekerül a legjobb női főszereplő kategóriába, ami jó jel. Egy adaptált forgatókönyv jelölés is könnyedén összejöhet, szóval nincs olyan messze az a legjobb film kategória se DE azért nem ártana ha még egy színész előretörne az elkövetkező hetekben (Aaron Eckhart, Dianne Wiest, Miles Teller).
  8. Another Year
      Mike Leigh remek filmje eddig szinte teljes feledésbe merült, ami azonban még szörnyűbb, hogy Lesley Manville fantasztikus alakítása a megkísérelt kategória csalás miatt most már csak valami kisebb csoda folytán kaphat Oscar-jelölést, habár röpke két héttel ezelőtt még sokan úgy gondolták, hogy ő fog nyerni is. A forgatókönyv kategória egyelőre a film legjobb esélye az Oscar-ra.
  9. Shutter Island (Viharsziget)
      A kritikusok nem voltak olyan pozitívak, mint azt vártuk DE a film még mindig Scorsese, még mindig DiCaprio, és a mai napig, amikor ők ketten összeálltak, a film bizony eljutott az Akadémia legjobb film kategóriájáig. A kasszasiker-státusz is sokat segít.
  10. The Way Back
      Egy kompetensebb forgalmazóval a 6 Oscar-díjra jelölt Peter Weir legújabbja főesélyes lehetne, így azonban szinte teljes feledésbe merült.
FUTOTTAK MÉG
  1. Somewhere
      Sofia Coppola filmje megnyerte a Velencei Filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt...és ennél többre idén nem is nagyon számíthat. Ékes bizonyíték arra, hogy egy Arany Oroszlán típusú 'presztízsdíj' semmire se garancia a díjszezonban.
  2. How to train your dragon (Így neveld a sárkányodat)
      Nagyon szerette közönség és kritikus egyaránt, ám ilyen erős mezőnyben szinte kizárt, hogy két animációs film is bekerüljön, amikor saját kategóriájuk is van. A Toy Story 3 pedig sokkal előrébb van a ranglétrán.
  3. Made in Dagenham
      Ezt a kedves kis brit feelgood-filmet nem gyengén elfelejtette MINDENKI. Kár.
  4. The Ghost Writer (A szellemíró)
      Polanski már nyert és magánéleti botrányai sokat ártanak szakmai megítélésén is. Ehhez még hozzájön, hogy korai bemutató gyenge nézettséggel, és szinte egyértelműen ki is kerül az idei mezőnyből
  5. Tangled (Aranyhaj és a nagy gubanc)
      Két animációs film is előtte jár, és abból a kettőből is csak egynek van egyelőre reális esélye egy legjobb film-jelölésre.
  6. Harry Potter 7 (Harry Potter és a halál ereklyéi I. rész)
      Ha eddig nem volt fontos az Akadémiának, hogy elismerjék Harry Potter-t, akkor most már valószínűleg kivárják az utolsó részt, HA egyáltalán el akarják ismerni korunk legnagyobb franchise-át.
  7. Never let me go (Ne engedj el)
      Személy szerint NAGYON örülnék, ha ez a film mindenki meglepetésére bekerülne a  fontos kategóriákba. Egyelőre azonban ez szinte lehetetlen feladatnak tűnik.
  8. Secretariat (A paripa)
      A Disney kampányol rendesen, a kritikusok korrektek voltak, de semmi üdvrivalgás, a nézettség nem volt rossz, de kiemelkedő sem. Diane Lane nagy meglepetés lenne a női főszereplők között, habár a kritikusok egyöntetűen elismerték alakítását.
  9. Hereafter
      Clint Eastwood-film, szóval sose lehet tudni, de az előjelek gyengék : középszerű kritikai visszhang, gyenge bevétel.
  10. Alice in Wonderland (Alice Csodaországban)
      A Secretariat-hez hasonlóan a Disney itt is erőteljesen kampányol, és ugyan a kritikusok megoszlottak (hol imádták, hol utálták), a nézők egyértelműen imádták. A film 1 milliárd dollár felett hozott a világ mozijaiban, ami bámulatos teljesítmény és a legjobb ok arra, hogy a film még TALÁN becsúszhat a legjobb film-kategóriába. Technikai jelölést kap majd bőven, szóval még okozhat hatalmas meglepetést a közeljövőben. Persze nem ártana, ha Johnny Depp is valahogy bekerülne egy színészi kategóriába, ugyan főszereplők közt akarja látni a stúdió, de a mellékszereplők közt több eséllyel indulna.
KIZÁRT (egyelőre)
  1. Let me in
      Horrorfilmekre ritkán bukik az Akadémia, ez ráadásul egy két éves külföldi film amerikai feldolgozása, ami a nézőket a magas színvonal ellenére is hidegen hagyta.
  2. Kick-Ass (Ha/ver)
      Kizárt, említést érdemel mert meglepően jó kritikákat kapott.
  3. Wall Street : Money Never Sleeps (Tőzsdecápák 2)
      Elméletben egy Oliver Stone-Michael Douglas film Oscar-gyanúsnak számít. Gyakorlatban azonban alulteljesített a kasszáknál és a kritikusoknál egyaránt.
  4. The Girl with the Dragon Tattoo (A tetovált lány)
      Idegen nyelvű filmekkel ritkán foglalkozik a főkategória, ugyanazért, amiért animációs filmeket se díjaznak itt soha : mindkettőnek saját kategóriája van, ahol nyerhet.
  5. Easy A (Könnyű nőcske)
      Kick-Ass-szindróma : műfaja miatt kizárt, azért érdemel említést, mert meglepően jó kritikákat kapott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése