2010. december 5., vasárnap

LEGJOBB NŐI MELLÉKSZEREPLŐ

Ebben a kategóriában hatalmas káosz uralkodik : 40 (!) színésznő küzd 5 helyért, arról nem is beszélve, hogy a főszereplők közül is átcsusszanhatnak páran ebbe a kategóriába (Julianne Moore, Annette Bening Lesley Manville, Anne Hathaway), ami még jobban felforgatná az amúgyis kaotikus mezőnyt. 
Mindenesetre ha az imént említett kvartett bármelyik tagja - vagy mindegyikük - itt kötne ki, gyakorlatilag bárkit kilökhetnek a kategóriából és egy csapásra válhatnak biztos befutóvá.

 
FŐESÉLYESEK
  1. Helena Bonham Carter  
    (The King's Speech VAGY Harry Potter VII VAGY Alice in Wonderland)



    Helena Bonham Carter remek évet zár : 3 filmben szerepelt, kettő - ahogy arra számítani lehetett - megasiker lett, míg a harmadik komoly Oscar-várományossá vált, miután bemutatták a Torontói Filmfesztiválon. A köszönő beszéd megírásával azért még várhat, jelölése ugyan biztosnak tűnik, a győzelem azonban már korántsem olyan egyértelmű. Habár tagadhatatlan, hogy az angol anyakirálynő, ám mindenek előtt odaadó anya és feleség szerepe hálás színészi feladat. 
    Ha az Akadémiának van némi humorérzéke, meglephetik azzal, hogy nem a The King's Speech-ért jelölik, hanem valamelyik velejéig gonosz szerepéért (Bellatrix és a Vörös Királynő), ám egyelőre erre kevés az esély.


  2. Amy Adams (The Fighter)


    Öt éven belül az idei lehet a harmadik Oscar jelölése ebben a kategóriában, szép teljesítmény ÉS akár azt is jelentheti, hogy ezúttal már a díjat is megkapja A szakmai berkek egyértelműen kedvelik, a film közönségsikernek ígérkezik, Adams győzelmét pedig valószínűleg sokan látnák szívesen.

  3. Melissa Leo (The Fighter VAGY Conviction VAGY Welcome to the Riley's)


    Szintén a The Fighter című filmért esélyes, és mivel sokan úgy vélték, hogy 2008-ban nyernie kellett volna a főszereplők között, vigaszdíjként idén könnyedén találhatja magát a pódiumon a mellékszereplők kategóriájában. Az mindenesetre gyengíti az esélyeit, hogy még a saját filmjéből is akad vetélytársa, ráadásul egy sokkal híresebb színésznő.
 

MÉG VERSENYBEN
  1. Dianne Wiest (Rabbit Hole)
    Wiest-tel mindenképpen számolni kell, elvégre nem véletlenül nyerte már meg ezt a kategóriát kétszer is. A kérdés csupán az, ki tud-e lépni a film főszereplőinek (Nicole Kidman és Aaron Eckhart) árnyékából.
  2. Jackie Weaver (Animal Kingdom)
    Ugyan alakítása egyöntetű kritikai üdvrivalgást eredményezett, Oscar-esélyei mostanáig haloványnak tűntek, ám az NBR-győzelem egy csapásra élvonalba repítette az ausztrál színésznőt.
  3. Naomi Watts (Mother and Child)
    Sajnos könnyen eshet két szék közt a pad alá : főszereplők és mellékszereplők között is esélyes, így megoszlanak majd a szavazatok a két film között, ahelyett, hogy összeadódnának kizárólag az egyik alakítására. A filmet ráadásul korán mutatták be és gyakorlatilag senkit nem érdekelt egy-két jószívű kritikuson kívül. 
    Ennek ellenére Watts-ot dicsérték és egész Hollywood tudja, hogy 'jár' már az a régóta kiérdemelt második jelölés.
  4. Miranda Richardson (Made in Dagenham)
    Túl kicsinek tűnik a film és az sem segít, hogy Rosamund Pike is labdába rúghat még itt a Made in Dagenham-ben nyújtott kicsi, ám emlékezetes alakításáért.
  5. Sissy Spacek (Get low)
    Egyelőre nagyon, nagyon úgy tűnik, hogy elfeledték a film korai bemutatója óta.
  6. Hailee Steinfeld (True Grit)
    Sokan állítják, hogy főszereplő és csak harmatos kora miatt száműzték ebbe a kategóriába. Ettől függetlenül meg kellene előznie egy-két nagy nevet, hogy jelölésig jusson. Az előjelek bíztatóak, de azért még egyelőre csak maradjon a top5-ön kívül a becslésekben.
  7. Marion Cotillard (Inception)
    Nyáron még mindenki a nyakát tette volna rá, hogy rendkívül emlékezetes alakítása az év egyik legnagyobb kasszasikerében szinte kihagyhatatlan lehetőséget nyújtana az Akadémiának, hogy ismét jelöljék 2007 legjobb női főszereplőjét. Azonban a mezőny megerősödött, így esélyei drasztikusan csökkentek.
  8. Barbara Hershey (Black Swan)
    Ha felkapják a filmet, könnyen becsusszanhat. Persze nagy hátránnyal indul, hiszen Mila Kunis és Winona Ryder is ebben a kategóriában verseng ugyanazért a filmért.
  9. Mila Kunis (Black Swan)
    A Velencei Filmfesztiválon megemlékeztek alakításáról, azóta azonban síri csend. Ha sikerül néhány jelölést megcsípnie (legalább egyet a Golden Globe-BAFTA-SAG-BFCA kvartettből), akkor még labdába rúghat. Ha nem, akkor vége a dalnak.
FUTOTTAK MÉG
  1. Saoirse Ronan (The Way Back)
    Egyelőre nem űgy tűnik, hogy a film bárminemű kampányt kapna jelentéktelen stúdiójától, így Ronan helyzete sem rózsás, főleg, hogy most már kortársa is akad a mezőnyben (Steinfeld).
  2. Keira Knightley (Never let me go)
    Sajnos feledésbe merült ez a csodálatos filmremek az összes kiváló színészi alakításával együtt DE a remény hal meg utoljára. 
  3. Blake Lively (The Town)
    Az Akadémia díjazza, ha valaki kilép a komfortzónájából egy szerep kedvéért és Lively pontosan ezt tette, amikor eljátszotta a proletár drogfüggő, egyedülálló anyát. A film jó esélyekkel indul a főbb kategóriákban is, ami Lively helyzetét is nagyban segítené.
  4. Michelle Williams (Shutter Island)
    A főszereplők közt jobbak az esélyei, de ha ott kosarat kap, még mindig megvigasztalhatják ebben a kategóriában.
  5. Olivia Williams (The Ghost Writer)
    Remek alakítás, ám a filmet túl korán mutatták be és annak ellenére, hogy a kritikusok szerették, az idei Polanski-botrány nagyon rosszkor jött az alkotóknak, így Williams-nek is.
  6. Rosamund Pike (Made in Dagenham OR Barney's Version)
    Nem először merül fel, hogy Oscar-jelölést érdemelne Rosamund Pike, elvégre 2005-ben is emlegették a Büszkeség és balítélet mellékszerepéért illetve tavaly is remek kritikákat kapott az Egy lányról című filmért, ám az Akadémia nem vett egyelőre róla tudomást. Talán idén . Sajnos nem túl valószínű.
  7. Kristin Scott Thomas (Nowhere Boy)
    A film szinte láthatatlan, habár a kritikusok szerették és a színésznőnek is már régóta adósa az Akadémia. Ennek ellenére ilyen durva mezőnyben, szinte esélytelen.
  8. Winona Ryder (Black Swan)
     Apró szerepe ellenére többször felmerült az Oscar-szó, amikor rövidke szerepét elemezték a kritikusok. Végülis, ha William Hurt-öt jelölték az Erőszakos múltért...
KIZÁRT (egyelőre)
  1. Kirsten Dunst (All Good Things)
    Egykor generációja legjobbjának tartották, ám az elmúlt években teljes mértékben kisiklott a karrierje. Ezzel a szereppel már mintha visszatérne a helyes útra, ám ez korántsem jelenti azt, hogy az Akadémia is rögtön tárt karokkal fogadja majd.
  2. Kristen Stewart (The Runaways OR Welcome to the Riley's)
    Mindkét filmben meglepően jó alakítást nyújtott, ám az Alkonyat szakmai szempontból nagyobb átoknak bizonyul, mint áldásnak. Színésznőként gyakorlatilag hitelét vesztette a sikeres franchise gyér minősége miatt.
  3. Dakota Fanning (The Runaways)
    Nagy szó, amikor valakit gyakorlatilag hat éves kora óta Oscar-várományosnak tartanak és el is fog még jönni a nap, amikor Dakota Fanning áll a színpadon a díjjal a kezében. De ez a nap nem 2011. február 27-e lesz.
  4. Mia Wasikowska (The Kids are all right)
    A Bening-Moore duó árnyékából szinte lehetetlen kitörni.
  5. Kerry Washington (Mother and Child)
    A Bening-Watts duó árnyékából szinte lehetetlen kitörni. Ejj, ez az Annette Bening mindenkivel kitol idén :)
  6. Juliette Lewis (Conviction)
    Lubickolt a szerepében - mind a két jelenetben, amiben benne volt - ám ilyen erős mezőnyben nagy csodának kellene történnie, hogy a jelöltek között találja magát.
  7. Minnie Driver (Conviction OR Barney's Version)
    Majd legközelebb
  8. Ruth Sheen (Another Year)
    Manville ellopta a filmet, a színi gárdából másnak így nem is terem babér.
  9. Ellen Page (Inception)
    Ha valakit jelölnek a filmből, az Marion Cotillard lesz és ő se éppen főesélyes.
  10. Elle Fanning (Somewhere)
    Ugyan Velencében fődíjat nyert Sofia Coppola legújabbja, az USA-ban szinte semmi visszhangja nincs a filmnek, ami az ifjabb Fanning Oscar-esélyeire is rendkívül negatív hatással van.
  11. Amanda Seyfried (Chloe)
    Meglepően jó alakítás volt, de idén semmire sem lesz elég. Nem baj, legalább kiderült, hogy tud ő színészkedni, ha akar.
  12. Rooney Mara (The Social Network)
    Ha annyira felkapják a filmet, mint ahogy azt az első jelek sugallják, még akár be is csusszanhat a másfél jelenetes szerepéért. Nem lenne fair a többi színésznővel szemben.
  13. Chloe Moretz (Kick-ass)
    Két erős alakítás ilyen fiatalon mindenképpen elismerésre méltó teljesítmény, egy gyengébb évben még akár labdába is rúghatna. 2010 azonban nagyon, nagyon távol áll egy gyenge évtől...
  14. Kimberley Elise (For Colored Girls)
    9 (!!!) színésznő verseng csak ebből a filmből a kategóriában, amivel gyakorlatilag gyorsan ÉS végérvényesen egymást zárták ki a versenyből.
  15. Carey Mulligan (Wall Street – Money Never Sleeps)
    A tavalyi Hamipipőke-év után idén is bizonyított két filmben is, ám könnyen lehet, hogy az Akadémia váratja még egy kicsit, mielőtt visszahívná a jelöltek sorába.
  16. Anne-Marie Duff (Nowhere Boy)
    Semmit nem mond a neve az amerikai ítészeknek, ami komoly probléma egy olyan évben, amikor rengeteg nagynevű színésznő van versenyben.
  17. Bryce Dallas Howard (Hereafter)
    Na az ő neve bezzeg sokat mond a szavazótagoknak (az Oscar-díjas rendező/producer Ron Howard lánya), de nepotizmus ide, Clint Eastwood oda, esélytelen idén a lány.
  18. Maria Bello (The Company Men)
    Réges-régen meg kellett volna kapnia élete első Oscar-jelölését, de be kell valljam idén is csak azért említem, mert negyvenre akartam kerekíteni az esélyesek számát.
  19. Leighton Meester (Country Strong)
    Szintén
  20. Sandra Oh (Rabbit Hole)
    Szintén

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése