2010. december 2., csütörtök

A SZEZON ELSŐ FONTOS DÍJA : NBR




(Az NBR díjszezonban betöltött szerepéről itt olvashatsz.)

Kihirdette győzteseit a National Board of Review (=NBR), ez a szervezet nyitja minden évben a díjszezont. Tarolt David Fincher legújabbja, A közösségi háló (hazai bemutató : november 11) és erős lökést kapott a Ben Affleck rendezte Tolvajok városa (hazai bemutató : október 21) is, ami azon túl, hogy a 10 legjobb film egyikének lett kikiáltva, a legjobb színi gárda díját is megkapta. Íme a győztesek

LEGJOBB FILM - THE SOCIAL NETWORK (A KÖZÖSSÉGI HÁLÓ)
LEGJOBB RENDEZŐ - DAVID FINCHER (THE SOCIAL NETWORK)
LEGJOBB NŐI FŐSZEREPLŐ - LESLEY MANVILLE (ANOTHER YEAR)
LEGJOBB FÉRFI FŐSZEREPLŐ - JESSE EISENBERG (THE SOCIAL NETWORK)
LEGJOBB NŐI MELLÉKSZEREPLŐ - JACKI WEAVER (ANIMAL KINGDOM)
LEGJOBB FÉRFI MELLÉKSZEREPLŐ - CHRISTIAN BALE (THE FIGHTER)
LEGJOBB EREDETI FORGATÓKÖNYV - CHRIS SPARLING (BURIED)
LEGJOBB ADAPTÁLT FORGATÓKÖNYV-AARON SORKIN (THE SOCIAL NETWORK
LEGJOBB ANIMÁCIÓS FILM - TOY STORY 3
LEGJOBB DOKUMENTUM FILM - WAITING FOR SUPERMAN
LEGJOBB IDEGEN NYELVŰ FILM - OF GODS AND MEN
LEGJOBB SZÍNI GÁRDA - THE TOWN

Leendő Oscar-győzelmeket tekintve az NBR nem számít éppen a legmegbízhatóbb előfutárnak, ám az itt díjazottak azért a jelölésig még el szoktak jutni. Idén azonban rezeg a léc : a színész kategóriák győzteseit elnézve Christian Bale kivételével még egyelőre a jelölésekre se vennék mérget.

A legtöbb kategóriával egyetértek, de azért van egy-két problémám ezzel a listával  :

1. A csodálatos Lesley Manville-nek a mellékszereplők között kellett volna nyernie, ez a győzelem  most alapot ad egy igazságtalan főszereplő-kampánynak.

2. Jesse Eisenberg jó volt a The Social Network-ben DE meg sem közelítette azokat a fantasztikus alakításokat, amiket Colin Firth (The King's Speech), James Franco (127 hours), Leonardo DiCaprio (Shutter Island), Ryan Gosling (Blue Valentine) és Javier Bardem (Biutiful) nyújtott 2010-ben.

3. Hol az égben van a Black Swan, a 127 hours és a The Kids are all right ??? A kritikusok és a fesztiválok imádták ezt a három filmet - nem véletlenül - az NBR azonban teljes mértékben megfeledkezett róluk. Azzal tisztában vagyok, hogy imádják  - és szinte évi rendszerességgel díjazzák  - Clint Eastwood-ot és nagy rajongói Martin Scorsese-nek is, ám ettől függetlenül kár volt e nagy mesterek félresikerült alkotásait (Hereafter, Shutter Island) értékelni az általam említett páratlan filmremekek helyett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése