2010. december 16., csütörtök

SAG - KIHIRDETTE JELÖLÉSEIT A SZÍNÉSZEGYESÜLET!!!

(A SAG díjszezonban betöltött igen fontos szerepéről itt olvashatsz.)

LEGJOBB SZÍNI GÁRDA
The Social Network
Black Swan
The King's Speech
The Fighter
The Kids are all right

Ez a kategória gyakorlatilag az Oscar legjobb film kategóriának felel meg. A The Social Network és a The King's Speech eddig is komoly játékos volt az idei versenyben, ám most már a Black Swan-t és a The Fighter-t is komolyan kell venni. A The Kids are all right esélyei jelentősen javultak az elmúlt pár napban, így a legjobb film jelölést minden bizonnyal megkapja az Akadémiától, de a győzelem  kizárt. Az Eredetet (Inception) és a Tolvajok városát (The Town) azonban NAGYON hiányolom. A The King's Speech nagyon tetszett, de a 3 kiemelkedő alakításáért nem kellett volna gárda-jelölésben részesülnie, főleg mert mindhárom színészt egyénileg is elismerte az egyesület.

Nyerni fog : The Social Network
Nyernie kellene : Black Swan
Jelölni kellett volna : Inception és The Town


LEGJOBB NŐI FŐSZEREPLŐ
Natalie Portman (Black Swan)
Annette Bening (The Kids are all right)
Jennifer Lawrence (Winter's Bone)
Nicole Kidman (Rabbit Hole)
Hilary Swank (Conviction)

Hilary Swank az egyetlen meglepetés, a másik négy jelölt minden bizonnyal az Oscar-jelölésig már meg sem áll. Az ötödik hely még nyitott : Swank és Williams küzd az utolsó helyért, habár egyáltalán nem lennék meglepődve, ha az egyelőre elfeledett-státuszban lévő Carey Mulligan lepne meg minket az Oscar-jelölések hajnalán. Elvégre szokatlanul brit-telen egyelőre a verseny.

Nyerni fog : Natalie Portman (Black Swan)
Nyernie kellene : Natalie Portman (Black Swan)
Jelölnie kellett volna : Michelle Williams (Blue Valentine) és Carey Mulligan (Never let me go)

LEGJOBB FÉRFI FŐSZEREPLŐ
Colin Firth (The King's Speech)
James Franco (127 hours)
Jesse Eisenberg (The Social Network)
Jeff Bridges (True Grit)
Robert Duvall (Get low)

Robert Duvall-t remélhetőleg Ryan Gosling váltja majd az Oscar jelölésekben, de amúgy ismételten csak papírforma top5 született. Személy szerint értetlenül állok a DiCaprio-Bardem sorozatos mellőzések előtt,  egyelőre kizártnak tűnik, hogy beverekedjék magukat az Oscar-versenybe, habár alakításaik minden elismerést megérdemelnének.

Nyerni fog : Colin Firth (The King's Speech)
Nyernie kellene : Colin Firth (The King's Speech)
Jelölni kellett volna : Ryan Gosling, Javier Bardem és Leonardo DiCaprio


LEGJOBB NŐI MELLÉKSZEREPLŐ
Melissa Leo (The Fighter)
Amy Adams (The Fighter)
Helena Bonham Carter (The King's Speech)
Mila Kunis (Black Swan)
Hailee Steinfeld (True Grit)

Ez tűnik egyelőre a legérdekesebb színész kategóriának idén. A Leo-Adams-Carter trió kirobbanthatatlannak tűnik és meglepő módon Mila Kunis is beerősített, jelen pillanatban erős negyedik. Jacki Weaver és Hailee Steinfeld nagy kritikuskedvencek, de előbbinek a SAG-kosár nagyon sokat ártott és utóbbinak se tett jót, hogy a HFPA (Golden Globe) elfeledkezett róla. Ettől függetlenül Steinfeld és a negyedik helyen lévő Kunis előnyben van, mert filmjeik komoly esélyesek a fő kategóriákban, míg az ismeretlen Weaver, filmje egyetlen díjvárományosa. Nagy szívfájdalmam, hogy Lesley Manville pár hét alatt főesélyes-státuszból szinte teljes mértékben eltűnt, 'köszönhetően' a stúdió idióta és ráadásul sikertelen kategória csalási kísérletének. Mindenáron azt akarták elhitetni a díjszervezetek szavazóival, hogy Manville főszereplő volt, amit persze senki nem vett be, tekintve, hogy sem a történet, sem szerepe mérete (jahj, nem jut eszembe a screentime magyarul) nem támasztotta alá ezt a teóriát.

Nyerni fog : Amy Adams (The Fighter)
Nyernie kellene : Melissa Leo (The Fighter)
Jelölni kellett volna : Lesley Manville (Another Year) és Keira Knightley (Never let me go)


LEGJOBB FÉRFI MELLÉKSZEREPLŐ
Christian Bale (The Fighter)
Geoffrey Rush (The King's Speech)
Jeremy Renner (The Town)
Mark Ruffalo (The Kids are all right)
John Hawkes (Winter's Bone)

Ha Andrew Garfield-ot nem kosarazta volna ki a Színészszövetség, ez akár az Oscar-kategória is lehetne, így azonban Ruffalo vagy Hawkes valószínűleg kimarad az ifjú brit miatt, aki azontúl, hogy a főesélyes-filmben játszik, idén egy másik kritikailag elismert alakítást is nyújtott a kriminálisan elfeledett Never let me go című filmben, illetve A közösségi háló stúdiója, a Sony mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a szinte ismeretlen színészt egy csapásra Oscar-jelölt sztárrá avanzsálja :  rá bízták a stúdió legnagyobb aranytojást tojó tyúkját, az új Pókember-filmet, így a Sony legjobb érdekeit szolgálná, ha legújabb 'befektetésüknek' rohamosan  megnőne az ázsiója. Nagy kár, hogy Sam Rockwell lemaradt a listáról, az azonban meglepő, hogy filmbéli húga, Hilary Swank mindenki legnagyobb meglepetésére bekerült a jelöltek sorába.

Nyerni fog : Christian Bale (The Fighter)
Nyernie kellene : Christian Bale (The Fighter)
Jelölni kellett volna : Andrew Garfield (The Social Network) és Sam Rockwell (Conviction)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése