2010. december 8., szerda

LEGJOBB FÉRFI MELLÉKSZEREPLŐ

Bitang erős a 2010-es mezőny ebben a kategóriában (is), az általam top10-be soroltak közül gyakorlatilag bárki könnyedén bekerülhet a top5-be. 
NAGYON szoros verseny elé nézünk.

FŐESÉLYESEK
  1. Christian Bale (The Fighter)


    Az előjelek arra mutatnak, hogy Christian Bale idén nem csupán első jelölését, de első Oscar-díját is megkapja. Nem meglepő persze, rendkívül Oscar-barát szerepet játszik az egykori sötét lovag : drogfüggő, kiöregedett boxoló, a szerephez ráadásul még drasztikusan le is kellett fogynia a színésznek,  a fizikai átalakulást pedig szereti az Akadémia. Az NBR-Washington dupla győzelemből kiindulva jó eséllyel verseng a nagy kvartettért is (SAG-Golden Globe-BAFTA-BFCA), az egyetlen hátráltató tényező múltbéli kisebb-nagyobb botránya, amit sosem néz jó szemmel az Akadémia (Russel Crowe 2001). 

  2. Geoffrey Rush (The King's Speech)


    Remek alakítást nyújtott, a jelölése garantált és még Bale-t is megizzaszthatja a finisben, ám az idei mezőnyben különösen hatalmas hátrány, hogy már nyert egyszer, ráadásul a főszereplők között, így pedig nehéz lenne megelőzni Oscartalan (Ed Harris, Matt Damon, Jeremy Renner, Josh Brolin) versenyzőket, azokról a kiváló színészekről nem is beszélve, akik elismerésre méltó karrierjük ellenére még egy jelölést sem kaptak soha (Sam Rockwell, Colin Farrel, Pierce Brosnan).
MÉG VERSENYBEN
  1. Andrew Garfield (The Social Network VAGY Never let me go)
    Mivel ő a Sony legújabb 'befektetése' (=az új Pókember), minden bizonnyal  mindent el fog követni a stúdió annak érdekében, hogy a fiatal brit színészt legalább Oscar-jelölésig juttassák A közösségi hálóban nyújtott alakításáért. Személy szerint összehasonlíthatatlanul erősebbnek érzem a másik szerepét, de ez persze semmit nem jelent, egyéni vélemény.
  2. Mark Ruffalo (The Kids are all right VAGY Shutter Island)
    Többször bizonyított már, ám az Akadémiát eddig egyáltalán nem hatotta meg. Idén ELVILEG megkapja a régóta esedékes első Oscar-jelölését. Persze elnézve ezt a mezőnyt, még bármi megtörténhet.
  3. Jeremy Renner (The Town)
    Tavaly a főszereplők közt ismerték el, idén a mellékszereplők közt bizonyíthatja, hogy nem véletlen volt a nagy felhajtás körülötte 2009-ben.
  4. Sam Rockwell (Conviction)
    Rendkívüli alakítást nyújtott, ott a helye a top5-ben. Ez persze sajnos még nem jelenti azt, hogy ott is lesz.
  5. Matt Damon (True Grit)
    Sokan úgy érezték tavaly, hogy nem érdemelte meg a helyét ebben a kategóriában. Idén a kritikákból kiindulva nagyon is megérdemelné az elismerést, kérdés, hogy hajlandó lesz-e az Akadémia két egymást követő évben jelölni a színészt.
  6. Josh Brolin (True Grit)
    Amikor utoljára dolgozott a Coenekkel, a film aratott, ő azonban kimaradt a szórásból. Idén is úgy tűnik, hogy csak a filmnek szurkolhat majd, sokan vannak előtte és nagyban rontja a helyzetét, hogy saját filmjéből is akad jelentkező a kategóriában, ráadásul egy világsztár, ami persze sosem árt.
  7. John Hawkes (Winter's Bone)
    Egyelőre nem merült feledésbe, ami rögtön jó hír, elnézve milyen apró filmről beszélünk. Meglátjuk még mi lesz, a tény, hogy még egyáltalán beszélünk róla, mindenesetre jó jel.
  8. Ed Harris (The Way Back)
    Ha a film komolyabb forgalmazót és az azzal járó komolyabb Oscar-kampányt kapott volna, akkor  Batman  ide,  Barbossa kapitány oda, minden bizonnyal a már négyszer kikosarazott Ed Harris kapná idén az aranyozott szobrot. Sajnos azonban egyelőre szinte láthatatlan a film, így Harris is.
  9. Colin Farrel (The Way Back)
    Dicsérik a kritikák, de ha valakit jelölnek a filmből, az Ed Harris lesz, és ő se éppen biztos befutó egyelőre. Az idei mezőnyben az szinte kizárt, hogy mind a ketten bekerüljenek a jelöltek közé.
  10. Pierce Brosnan (The Ghost Writer)
    A stúdió állítólag megszakad, hogy összehozzanak már végre egy jelölést Brosnan-nak, ám rendkívül drága és agresszív kampányra lenne szükség, hogy ez sikerüljön is.
FUTOTTAK MÉG
  1. Dustin Hoffman (Barney's Version)
    Sajnos a film, és így a kritikailag elismert színi gárdája is eltörpül az idei mezőny óriásai között.
  2. Michael Douglas (Wall Street – Money never sleeps)
    Dolgoznak a publicisták keményen, de egyelőre nem sok sikerrel. 
  3. Bill Murray (Get low)
    Túl korán mutatták be a filmet, egy későbbi premierrel Murray még akár nyerhetett is volna.
  4. Justin Timberlake (The Social Network)
    Nem fogom elvből szidni, nem volt rossz a filmben, de azért az Oscar-kalibertől még mindig mérföldekre van. Kitartó munkával majd talán egyszer, de idén csak akkor kerülhet be, ha nagyon, NAGYON felkapja a filmet az Akadémia.
  5. Jim Broadbent (Another Year)
    Díjazták pár éve, így sajnos nincs adósság vagy bűntudat, ami miatt ne lehetne idén mellőzni.
  6. Kevin Costner (The Company Men)
    Friss fejlemény a jelenléte a mezőnyben, ha van róla új infó, megírom.
KIZÁRT (EGYELŐRE)
  1. Joseph Gordon Lewitt (Inception)
    Nem valószínű, hogy sikerülne kivergődni a DiCaprio-Cotillard duó árnyékából.
  2. Cillian Murphy (Inception)
    Dettó.
  3. Miles Teller (Rabbit Hole)
    Dicsérik, de fiatal és ismeretlen, ennyi nagy név között ez pedig komoly probléma. Ha az Akadémia beleszeret a filmbe, akkor persze még becsusszanhat Teller is.
  4. John Malkovich (Secretariat)
    A Disney-nek nagyon mélyre kellene a zsebébe nyúlnia, hogy olyan ütős kampányt szervezzenek, ami még a film férfi mellékszereplőjét is komoly esélyessé avanzsálná.
  5. Samuel L. Jackson (Mother and Child)
    A hölgyek lenyúlták a "show-t".
  6. Ralph Fiennes (Harry Potter and the Deathly Hallows)
    Új gondolat, hogy akár még Voldemort is szóba kerülhet, de sanszos, hogyha még ha az Akadémia el is akarná ismerni a legsikeresebb filmsorozatot, valószínűleg most már kivárják a legutolsó részt, amit jövőre mutatnak be.
  7. Harrison Ford (Morning Glory)
    Talán egy Golden Globe jelölés még összejöhet.
  8. Jack Nicholson (How do you know)
    Szintén, habár korunk egyik legjobb színészénél (a másik Daniel Day Lewis) sose lehet tudni.
  9. Paul Rudd (How do yo know)
    Golden Globe-alapanyagnak tűnik a szerep, persze az is valami.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése