2010. december 4., szombat

LEGJOBB FÉRFI FŐSZEREPLŐ

FŐESÉLYESEK
  1. COLIN FIRTH (The King's Speech)


    Magasan vezet, nem is érdemes túlragozni : valószínűleg Colin Firth kapja az Oscar-t február 27-én. A dadogó angol király szerepe jutalomjáték a tavalyi évben is komoly esélyesként számon tartott színésznek.
     
  2. JAMES FRANCO (127 hours)


    Régóta suttogják már, hogy James Franco generációjának legjobb színésze, ám egészen mostanáig ezt nem sikerült egyértelműen bizonyítania. Idén azonban a Gettómilliomos rendezőjének legújabb filmjében minden kétkedőt megcáfolt,.
    Lenyűgöző alakítást nyújtott ebben a gyakorlatilag egyszereplős, igaz történeten alapuló túlélő drámában.
 
MÉG VERSENYBEN
  1. Jesse Eisenberg (The Social Network)
    Személy szerint nem értem a nagy felhajtást Eisenberg körül. A film valóban remek, a főszerepet játszó színész is korrekt munkát végzett, de véleményem szerint meg sem közelítette azokat a fantasztikus alakításokat, amiket a Firth-Bardem-DiCaprio-Gosling-Bardem ötösfogat tett le idén az asztalra. Ennek ellenére Eisenberg nyerte az NBR-t, ami mindenképpen arra enged következtetni, hogy a szakmai berkek szeretik, így a jelölés igen valószínű. Azért szomorú ez, mert egy erősebb alakítást fog így kilökni a versenyből.
  2. Leonardo DiCaprio (Shutter Island VAGY Inception) 
    Sokan hitték, hogy 2010 DiCaprio éve lesz, elvégre két kasszasikert tud felmutatni, ráadásul mindkettő jó eséllyel indul az Akadémia főbb kategóriáiban is. Ennek ellenére  - főként a korai bemutatók miatt - sokat gyengült DiCaprio pozíciója az idei versenyben, így jelen pillanatban nemhogy a győzelem, de még a jelölés sem biztos.
  3. Jeff Bridges (True Grit)
    A tavalyi év győztese idén ismét rendkívül Oscar-barát alakítással áll elő : az Akadémia-kedvenc Coen testvérek új filmjében egy olyan szerepet játszik, amiért a legendás John Wayne több mint 40 évvel ezelőtt Oscar díjat kapott. 
    Benne van a pakliban, hogy a tavalyi győzelem után idén kispadra küldi az Akadémia, de egyelőre igen jól áll a szénája.
  4. Ryan Gosling (Blue Valentine)
    Az egyik kedvenc alakításom 2010-ben. Ryan Gosling ismét bizonyította, hogy generációja egyik, ha nem A legjobb színésze. Remélhetőleg az Akadémia sem fog róla elfeledkezni.
  5. Javier Bardem (Biutiful)
    Bardem legnagyobb bűne idén, hogy már nyert egyszer, persze az sem segít, hogy idegen nyelvű filmben játszik, ami egyszer ugyan bejött (2000 - Mielőtt leszáll az éj), de a következő alkalommal már csúnyán kikosarazták (2004 - A belső tenger). Leszámítva az Oscar-politikát, pusztán alakításokat nézve, mindenképpen ott lenne a helye a top5-ben. 
  6. Mark Wahlberg (The Fighter)
    Oscar szereti a boxolókat (Rocky, Millió dolláros bébi), ám ezúttal úgy tűnik szinte minden színész el lesz ismerve a filmben, csak a boxolót alakító főszereplő nem. Ugyan még nem láttam, de külföldi kritikákra alapozva úgy tűnik Wahlberg-et erőteljesen lejátssza a színről a Christian Bale-Amy Adams-Melissa Leo trió, aki pedig már a saját filmjében is a 4. helyre szorul, hogyan is törhetne be az év legjobbjainak ötösfogatába ? Habár ez Hollywood, furcsább dolgok is történtek már...
  7. Robert Duvall (Get low)
    Túl korán mutatták be a filmet és túlságosan erősre sikerült az idei mezőny.
  8. Aaron Eckhart (Rabbit Hole)
    Komoly meglepetést okozhat még a díjszezon során, különösen ha sanda gyanúm beigazolódik, és a film is becsusszan a főbb kategóriákba. Még az is benne van a pakliban, hogy Maggie Gyllenhaal-módra az utolsó pillanatban keveredik a főszereplők közül a mellékszereplők kategóriájába.
FUTOTTAK MÉG
  1. Jim Sturgess (The Way Back)
    Remek rendező, kiváló irodalmi alap, inspiráló történet. Ha nevesebb forgalmazót - és az azzal járó életképesebb Oscar-kampányt - kapott volna a film, a mezőny élvonalában lehetne. Így azonban csak egy hatalmas meglepetéssel keveredhetne a jelöltek listájára.
  2. Ben Affleck (The Town)
    Ugyan Oscar-díjas forgatókönyvíró és egyébiránt filmsztár, színészi munkáját még nem ismerte el az Akadémia (nem véletlenül). Ez az alakítás valóban karrierje legjobbja, ám elnézve, hogy rendezői és forgatókönyvírói kategóriákban is "letudhatják" idén, minden bizonnyal Ben Affleck színészként ismét hoppon marad.
  3. Michael Douglas (Solitary Man)
    Ellenszenves karakter, korai bemutató. Jobb eséllyel indul a mellékszereplők között a Tőzsdecápa folytatásáért.
  4. Sean Penn (Fair Game)
     Szinte kizárt, ha valakit jelölnek a filmből, akkor az Naomi Watts lesz.
  5. Jim Carrey (I love you, Philip Morris)
    Számos kritikus kiáltotta ki ezt az alakítását élete legjobbjának - nem értek egyet. Mindenesetre kizártnak tartom, hogy az Akadémia jelölés számba venné ezt a szerepét, amikor csúfosan kikosarazták olyan remek filmekért mint a Truman Show, Ember a Holdon és az Egy makulátlan elme örök ragyogása.
KIZÁRT (egyelőre)
  1. Ben Stiller (Greenberg)
    Nagy sztár és nagy sztárok esetében bármi megtörténhet (lásd : tavaly Sandra Bullock győzelme), de egyelőre nem sok vizet zavar.
  2. Kevin Spacey (Casino Jack)
    Nem szerették a filmet a kritikusok, ami szinte egyértelműen véget vetett Spacey idei Oscar reményeinek.
  3. Matt Damon (Hereafter)
    Kevin Spacey-vel jár egy cipőben...
  4. George Clooney (The American)
    Nem sok vizet zavart a film őszi bemutatója, így Clooney-val együtt már szinte teljesen feledésbe is merült.
  5. Johnny Depp (Alice in Wonderland VAGY The Tourist)
    Nyerni fog előbb-utóbb, és ugyan a stúdiók kampányolnak érte idén is, nem fognak sikerrel járni. Persze, ha áttennék az Alice-szerepét a mellékszereplők mezőnyébe...
  6. Aaron Johnson (Nowhere Boy OR Kick-Ass)
    Szép nyitóévet tudhat magáénak : két ,kritikusok által elismert film, előbbi egy sikeres akció, utóbbi egy John Lennon életrajzi film . Fényes jövő előtt áll, de egy-két 'legjobb újonc' díjon kívül többre idén nem számíthat.
  7. Jake Gyllenhaal (Love and Other Drugs)
    A stúdió nem akarja feladni, pedig ebben az esetben is egy Golden Globe jelölés lesz a plafon. Nem segít, hogy nagy költségvetésű nyári filmje is a várakozásokon alulteljesített.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése