2010. december 1., szerda

LEGJOBB NŐI FŐSZEREPLŐ

Az elkövetkező pár hónapban górcső alá vesszük az összes fontos Oscar-kategóriát, nem egyszer, nem kétszer, mivel a díjszezon során gyakorlatilag egyik napról a másikra válhatnak elsőkből az utolsók, ami persze fordítva is érvényes. Az elkövetkező pár hét eseményei különösen fontosak lesznek, mivel a legfontosabb díjakat, jelöléseket december-január magasságában  hirdetik ki (GOLDEN GLOBE, BAFTA, BFCA és a 3 fontos guild : PGA (film), DGA (rendező) ,SAG (színészek)), illetve számos kritikus szövetség is ebben az időszakban osztja ki díjait, amik szintén sokat dobnak majd a latba. 
Ami szinte biztos (90%) : akiket mind a 4 nagy szervezet jelöl (Golden Globe, BAFTA, BFCA és az aktuális GUILD), azok minden bizonnyal az Oscar jelöltek közül sem maradnak majd ki. 
Első körben akkor lássuk, kik is versengenek idén a legjobb női főszereplő Oscar-díjáért.

FŐESÉLYESEK
  1. NATALIE PORTMAN (Black Swan)


    Egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy az annak idején a Leon, a profival befutott kislány, a gyönyörű szép Oscar-jelölt színésznővé érett Natalie Portman viszi haza az Oscar díjat 2011 február 27-én. A Black Swan a Velencei Filmfesztivál nyitófilmjeként mutatkozott be, 10 perces álló tapssal fogadta a nagyérdemű. Később a Torontói Filmfesztiválon és a Londoni Filmfesztiválon hasonló fogadtatásban részesült, és annak ellenére, hogy a film nem feltétlenül az Akadémia 'zsánere', abban mindenki egyetért, hogy Natalie Portman nem csupán karrierje legjobb alakítását nyújtja az őrület határán álló balerina szerepében, de vitathatóan az év legjobbja is egyben. Az Akadémia már jelölte egyszer (2004 - Closer), ami mindenképpen jó jel, ahogy az is, hogy elnézve az elmúlt pár év legjobb film győzteseit, ez a különös mestermű is könnyedén találhatja magát a főbb kategóriák élvonalában. 
    Az is sokat segít, hogy Portman lépten-nyomon , minden interjújában emlékeztet minket arra hogy ő bizony fiatal kora ellenére már 20 éve dolgozik színészként, és a forgatást megelőzően egy év szigorú, fájdalmas és rendkívül nehéz balett-tréningen esett át, hogy a létező leghitelesebb alakítást nyújthassa. Ez mind olyan faktor, amit az Akadémia IMÁD hallani ÉS díjazni.


  2. ANNETTE BENING (The Kids are all right VAGY Mother and Child)


    Ha Hollywood királyság lenne, minden bizonnyal Annette Bening lenne a királynő. Férje az élő legenda, Warren Beatty, sógornője az Oscar-díjas Shirley MacLaine, ő maga pedig az Akadémia színi részlegének az elnöke. Így talán meglepő, hogy Bening még sohasem nyert Oscar-díjat, habár kétszer is rendkívül közel volt a győzelemhez   : először 1999-ben, amikor  az Amerikai szépség női főszerepében tündökölt ; másodszor 2004-ben, amikor Szabó István Csodálatos Júliájában bizonyított ismét. Ám mindkét alkalommal kikosarazta az Akadémia, ráadásul mindkét alkalommal a 17 évvel fiatalabb Hilary Swank happolta el előle az Oscart. Persze nehéz is lett volna figyelmen kívül hagyni Swank elismerésre méltó átalakulásait, amiket mindkét Oscar-díjas szerepe megkövetelt. Az élet iróniája, hogy Bening immáron harmadszor veszíthet egy huszonéves színésznő fizikai transzformációt megkövetelő alakításával szemben egy olyan évben, amikor Hilary Swank régóta először ismét Oscar-gyanús alakítást nyújtott.
    Azonban ha sikerül meggyőzni az Akadémiát, hogy márpedig ez most már "jár", akkor bizony megkapja Bening a díjat. Nem azért, mert ő nyújtotta idén a legjobb alakítást, hanem azért mert illusztris, több mint két évtizeden átívelő munkásságáért megérdemli. azt a fránya Oscar-t 
    A jelölés szinte biztos, az Akadémia már csak akkor tudná megtréfálni, a művésznőt ha nem az egyéb fontos kategóriákban is esélyes 'The Kids are all right' című vígjátékért jelölnék, hanem a drámai 'Mother and Child'-ért.

  3. NICOLE KIDMAN (Rabbit Hole)


    Nicole Kidman karrierje mélypontját élte meg az elmúlt pár évben. Az ezredforduló környékén a csúcson volt olyan filmeknek köszönhetően mint a Más világ, Moulin Rouge!, Az órák és a Hideghegy. 2002-ben elnyerte a legjobb női főszereplő Oscar díját és ugyan a következő évben nem jelölték, de Hideghegy című filmje még azért sikernek számított : a kritikusok szerették, pénzt hozott a stúdiónak és Kidman is még kapott díjakat, jelöléseket az alakításáért. 2004-től kezdve azonban nem járt sikerrel se szakmailag, se nézettségileg, filmjeit látva a kritikusok fintorogtak, a nézők pedig érdektelenné váltak. 
    Személy szerint az egyik legsokoldalúbb színésznőnek tartom, elvégre melyik Oscar díjas világsztár adná a nevét olyan egyedi, kísérleti filmekhez mint a Dogville, Születés, Szépség és a Szőr és a Margot az esküvőn. Ezekkel a szerepekkel ismét csak tanúbizonyságot tett bámulatos színészi tehetségéről, ám a filmek ennek ellenére sorra buktak. Kipróbálta a könnyedebb műfajokat is (Stepfordi feleségek, Földre szállt boszorkány, Az arany iránytű, Kilenc), de sajnos a siker változatlanul elmaradt és már fenn állt az a szörnyű lehetőség is, hogy korunk egyik legjobb színésznője visszavonul. 
    Szerencsére idén feltámadt poraiból a karrier, amit sokan már temettek : Nicole Kidman ismét a csúcsra tör. A Torontói Filmfesztiválon bemutatott Rabbit Hole című filmje széleskörű kritikai elismerésben részesült és sokan a színésznő eddigi legjobb alakításaként emlegették a gyászoló anya, Becca Corbett szerepét. Hab a tortán, hogy azon túl, hogy Kidman jelölése napról-napra biztosabbnak tűnik, a film is jó eséllyel indul a fő kategóriában, ami újabb jelölést jelentene az ezúttal produceri tevékenységeket is ellátó színésznőnek. Talk about a comeback !
MÉG VERSENYBEN
  1. Lesley Manville (Another year)
    Volt szerencsém megnézni az Another Year című filmet a Londoni Filmfesztiválon és szavakat se találtam arra, hogy milyen fantasztikus alakítást nyújtott Lesley Manville a szánalomra méltó, öregedő, egyedülálló titkárnő szerepében. DE teljes mértékben ellene vagyok, hogy labdába rúghasson a főszereplők között, számomra egyértelműnek tűnt, hogy a szerep MELLÉKSZEREP volt. Abban a kategóriában akár nyerhet is, itt azonban véleményem szerint nincs helye.
  2. Jennifer Lawrence (Winter's Bone)
    Az idei mezőny legfiatalabbja széleskörű kritikai elismerésben részesült, amikor nyáron bemutatták a filmjét, azonban a zsenge kor, a korai bemutató, az egyébiránt jelentéktelen stúdió mind hátráltatják az előremenetelét. Egyelőre a főesélyesek közé sorolja mindenki, engem még nem győzött meg (hozzátenném, én az alakításától se dobtam hátast). Tavaly ugyanígy felkapták ebben az időszakban Abbie Cornish-t (Fényes csillag), ám végül teljes mértékben elfeledték, mire a díjszezon elkezdődött.  Mindenesetre, ha a film labdába rúghat egyéb főbb kategóriákban is, jobb eséllyel indul Ms. Lawrence is.
  3. Michelle Williams (Blue Valentine)
    Személy szerint NAGYON-NAGYON szurkolok, hogy Michelle Williams bekerülhessen a top5-be a jelenlegi negyedik és ötödik helyezettem helyett. Kivételesen megrázó alakítást nyújtott a Blue Valentine című filmben, ha van igazság, erről az Akadémia se fog megfeledkezni.
  4. Hilary Swank (Conviction)
    Bening-Swank csapó 3 ? Nem semmi sajtót kapna, ha ismét egymás ellen versengene e hírhedt duó, és tekintve, hogy Swank valóban díjakra érdemes alakítást nyújtott, könnyedén megeshet, hogy ismét egy kategóriában találják magukat.
  5. Julianne Moore (The Kids are all right VAGY Chloe)
    Julianne Moore-nak már ezer éve Oscar-díjasnak kellene lennie, ám sajnos egyelőre úgy tűnik, hogy 2010 se hozza meg neki a régóta esedékes elismerést. A stúdió rendkívül buta módon egy kategóriába tette filmbéli feleségével, Annette Bening-gel, ez a húzás pedig gyakorlatilag megsemmisítette Moore esélyeit egy esetleges Oscar jelölésre/díjra. HA valamelyikük bármilyen okból kifolyólag mégis a mellékszereplő kategóriában kötne ki, akkor persze rögtön változik a helyzet, OTT  - köszönhetően a korábbi Oscar-mellőzéseknek -  Moore (vagy Bening, ki tudja még, mit kavar az Akadémia februárig) egy csapásra főesélyessé válhatna.
  6. Diane Lane (Secretariat)
    Sandra Bullock tavalyi győzelme után váratlanul mindenki az "idei Sandra Bullock-ot" kereste, és végül Diane Lane-re és filmjére illett a legjobban a 'leírás'. A film szolid kritikákkal nyitott, korrekt bevételt produkált DE korántsem volt akkora siker mint Bullock filmje, így minden bizonnyal az Oscar - és valószínűleg már a jelölés is - elúszott. Lane remek színésznő, előbb-utóbb visszatér a díjak világába, de az idei mezőny egészen egyszerűen túl erős. Persze, ha a nagyhatalmú stúdió (Disney) elkezdene agresszíven kampányolni,, egy jelölést akár még ki lehetne harcolni.
  7. Sally Hawkins (Made in Dagenham)
    A mai napig sokan keserűen gondolnak vissza a 2008-as Oscar jelölésekre, amikor mindenki arra számított, hogy a többek között Golden Globe-bal díjazott Sally Hawkins megkapja élete első Oscar jelölését a Hajrá boldogság! című Mike Leigh-filmért. Nem történt meg. Idén ismét díjesélyes alakítást nyújtott, ám úgy tűnik, a jelölés idén is elmarad. Egyetlen mentőöve, hogy a női főszereplő kategóriában szinte mindig jelen van legalább egy brit színésznő, és ugyan Lesley Manville jóval előtte áll a sorban, ha végül - joggal - a mellékszereplők közt köt ki, akkor Hawkins TALÁN átveheti a "brit helyet' a kategóriában. Egyelőre még senki sem gondolná, de szerintem ehhez azért még Carey Mulligan-nek is lesz egy-két szava.
FUTOTTAK MÉG
  1. Noomi Rapace (The Girl with the Dragon Tattoo)
    Nagyon, NAGYON ütős kampányra lenne szükség, hogy egy idegennyelvű thriller főszereplője komoly esélyessé váljon.
  2. Anne Hathaway (Love and Other Drugs)
    A film a várakozásokon alul teljesített mind kritikailag mind nézettségileg, Hathaway-t azonban ettől függetlenül dicsérik. A főszereplő kategóriában lévő helye már valószínűleg elúszott (habár szerezhetett néhány jó pontot az Akadémiánál, amikor a napokban elfogadta az Oscar-műsorvezetői posztot), DE a mellékszereplők közt még mindig labdába rúghat és köszönhetően sztár-státuszának, még akár komoly esélyessé is válhat.
  3. Naomi Watts (Fair Game)
    Újabb remek alakítás, valószínűleg újabb Oscar-kosár. Szerencsére a 'Mother and Child' című filmmel a mellékszereplők közt még arathat.
  4. Carey Mulligan (Never let me go)
    A film jó kritikákat kapott, a Booker-díjas Kazuo Ishiguro világsikerű regényének filmadaptációja, pénzt azonban nem sikerült hoznia. Mulligan alakítását sokra méltatták a kritikusok és személy szerint nem hinném, hogy az Akadémia elfelejtette volna tavaly óta, amikor az Egy lányról című filmért jelölték. Papíron nem sok esélye van a jelölésre, szerény véleményem szerint okozhat még komoly meglepetéseket a díjszezon során.
  5. Halle Berry (Frankie and Alice)
    Nagyon, nagyon későn jutott eszébe Halle Berry-nek, hogy ő is idén Oscar-t szeretne. A probléma, hogy mire eldöntötte, hogy idén mutatja be filmjét, már számos színésznő került vezető pozícióba a női főszereplők között, és szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnik, hogy BÁRKIT is kilökjön a kategóriából az általam top10-be sorolt hölgyek közül. Meglátjuk, hajdani Bond-lányhoz illően úgy tűnik Berry is tudja : never say never again.
  6. Gwyneth Paltrow (Country Strong)
    Az Oscar-díjas Paltrow nagy győzelme után feledésbe merült, habár a Bizonyítás és a Két szerető című filmekben valóban bizonyította, hogy nem véletlen volt az a korai Oscar, még akkor se, ha Cate Blanchett ellen győzött. A Vasember női főszereplőjeként 2008-ban visszakerült az élvonalba, idén pedig ismét Oscar-gyanús vizekre evez. : megtépázott hírnevű, alkoholista country énekesnőt játszik. A szerep papíron nagyon Oscar-barát , elvégre az Akadémia hasonló szerepkörben díjazta Sissy Spacek-et, Jeff Bridges -t és Reese Witherspoon-t is. Hivatalos kritikai visszhang még nem született, de egyelőre jól áll Mrs. Coldplay szénája.
KIZÁRT (egyelőre)
  1. Tilda Swinton (I am love)
    Őszintén szólva, ha az Akadémia mellőzte a Julia-ban nyújtott alakítását, nem hinném, hogy ezért a filmért elismernék. Habár az idegennyelvű faktor plusz pont egy angol anyanyelvű színésznő esetében.
  2. Chloe Moretz (Never let me in)
     Rekord lenne, ha ilyen fiatalon betörne a főszereplő kategóriába, és ugyan a filmet szerették a kritikusok, a nézők nem rohantak ajtóstul a moziba, hogy lássák ezt a remake-t. Nem segít, az se hogy az eredeti  még csak két éve aratott nemzetközi sikert.
  3. Emma Stone (Easy A)
    Egy Golden Globe-jelölés még összejöhet ezért a komikus, sztárcsináló alakításért, de többre nincs reális esély. A jó hír az, hogy ez a film remek nyitánya lehet egy sikeres karriernek : jövőre Oscar-gyanús vizekre evez  a 'The Help' című besteller filmadaptációjával, utána pedig jön az új Pókember női főszerepe.
  4. Rachel McAdams (Morning Glory)
    Emma Stone-nal jár hasonló cipőben, idén MAXIMUM egy Golden Globe-jelölésig juthat DE elnézve, hogy a közeljövőben olyan rendezőóriásokkal dolgozik majd mint Woody Allen és Terrence Malick, nem kell azért örökre lemondania az Oscar-babérokról.
  5. Reese Witherspoon (How do you know)
    A film író-rendezője, James L. Brooks meglehetősen sikeres a női főszereplő kategóriában, bármilyen furcsán is hangzik. Öt filmet rendezett életében, amelyek 4 (!) női főszereplő Oscar-jelöltet eredményeztek, közülük ketten meg is nyerték a díjat (Shirley Maclaine a Becéző szavakért és Helen Hunt a Lesz ez még így se című filmért). 
    Ennek ellenére a film túl könnyednek ígérkezik és a rendező legutóbbi filmjéből kiindulva, (Spangol) lehet, hogy vége már Brooks fénykorának is, így Witherspoon nem tűnik éppen biztos befutónak. Halvány reménysugarat jelenthet az az érdekes adat, hogy Jack Nicholson szerepel a filmben. Hogy miért fontos ez ? Mert ez a harmadik alkalom, hogy Jack Nicholson és James L. Brooks együtt dolgozik, és az előző két alkalommal a női főszereplők bizony Oscart kaptak (Becéző szavak, Lesz ez még így se)
  6. Cecile de France (Hereafter)
    Sajnos Clint Eastwood legújabbja nem aratott osztatlan sikert se a kritikusok, se a nézők körében, így az Oscar-esélyek szinte teljes mértékben el is vesztek, különösen az USA-ban ismeretlen belga színésznő esetében. Matt Damon és Bryce Dallas Howard még akár meg is lephetnek minket - nagyon nem valószínű - de Cecile de France idén sajnos búcsút kell, hogy mondjon a díjszezonnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése